VIATA E UN DESEN - CREIONAT DE ACTIUNI SI GANDURI, COLORAT DE EMOTII
Calea Dorobantilor 14-16 (Cluj City Center) Cluj-Napoca
Telefon
0745 585458
Luni - Vineri
10.00-18.00
Close
Calea Dorobantilor 14-16 (Cluj City Center) Cluj-Napoca
Telefon
0745 585458
loredana.suatean@psihiatrie-psihologie.ro
Luni - Vineri
10.00-18.00
Consiliere si psihoterapie

Consiliere si psihoterapie

Consilierea si psihoterapia se includ in ceea ce putem numi terapie psihologica sau, altfel spus, terapie prin cuvinte. Desi, de obicei, se recurge la aceste modalitati de interventie psihologica in momentul confruntarii cu o situatie ce determina disconfort in plan psihic/ psihologic, sunt si situatii in care cererea de a intra intr-un proces de terapie e afirmata expres, fara a avea o motivatie exterioara constientizata.

Intre rolurile terapiei psihologice sunt: 1) incercarea de a identifica anumite cauze si a intelege ce s-a intamplat de s-a ajuns in acel punct de impas; 2) acordarea/ primirea de suport in criza si in depasirea ei; 3) cautarea de strategii si mijloace optime pentru a merge mai departe, cu cat mai putine repercusiuni pe termen lung. Cate si in ce mod aceste obiective se ating depinde de foarte multi factori.

In general, facem referire la consiliere atunci cand suportul psihologic se acorda pentru situatii concrete de viata, pentru perioade cu distres emotional declansate sau/ si intretinute de probleme specifice, pentru depasirea lor cu un minim de consecinte negative. De asemenea, consilierea inseamna psihoeducatie, tehnici, modificari la nivel comportamental pentru imbunatatirea relationarii sociale/ familiale/ profesionale, centrandu-se pe prezent si viitor, crestere si educatie, dezvoltarea capacitatilor de adaptare si decizie.

Psihoterapia este un demers de lunga durata, in care se produc schimbari pozitive profunde, focusul fiind pe restructurare, echilibrarea imaginii de sine si identitatii. Dupa parcurgerea unui astfel de proces, apare o reala metamorfoza interioara ce inseamna crestere, maturizare psihologica, dezvoltare personala si un nivel al autocunoasterii ce schimba benefic si radical semnificatiile vietii.

Leave a Reply