VIATA E UN DESEN - CREIONAT DE ACTIUNI SI GANDURI, COLORAT DE EMOTII
Calea Dorobantilor 14-16 (Cluj City Center) Cluj-Napoca
Telefon
0745 585458
Luni - Vineri
10.00-18.00
Close
Calea Dorobantilor 14-16 (Cluj City Center) Cluj-Napoca
Telefon
0745 585458
loredana.suatean@psihiatrie-psihologie.ro
Luni - Vineri
10.00-18.00

Varsta a treia

“Copilul rade: Intelepciunea si iubirea mea  e jocul!
Tanarul canta: Jocul si intelepciunea mea-i iubirea!
Batranul tace: Iubirea si jocul meu e-ntelepciunea!”
(Lucian Blaga)

Suntem programati de cand ne nastem sa traversam etape prestabilite a caror curgere este, asemenea timpului, inevitabila. Suntem copii, tineri, adulti, batrani. Strict in aceasta ordine si fara nicio posibilitate de a ne opri la alegere la un stadiu convenabil.
Desi fiecare din aceste trepte de evolutie este deosebita prin sarcinile sale specifice, batranetea pare a fi cea mai impovaratoare, deoarece aduce cu sine modificari semnificative: declin fizic si intelectual, schimbari majore in ponderea rolurilor (profesional, marital, parental, social).
Declinul fizic se resimte din ce in ce mai puternic, cu trecerea anilor. Procesul general de imbatranire se particularizeaza pentru fiecare persoana, cu aparitia unor boli in functie de sensibilitatea individuala. Intre cele mai frecvente se numara: bolile cardiovasculare (hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica, accidentele vasculare cerebrale), afectiuni ale sistemului locomotor (artrita, osteoporoza), modificari senzoriale (dizabilitate auditiva, vizuala), dementele. La nivel global, se modifica aspectul general al pielii, scade procentul de apa din organism, apar atrofii musculare, scade capacitatea de efort. La nivelul sistemului nervos central, scade numarul de neuroni – pierderea lor poate fi accentuata de diverse stari dismetabolice (diabet, suferinte hepatice, renale, pancreatice), de hipoxie (prin patologie cadio-vasculara ce duce secundar la o insuficienta oxigenare cerebrala), de substante toxice (alcool, medicamente). Preocuparea pentru starea de sanatate, centrarea pe propriul corp si problemele determinate de imbatranire sunt frecvente la varstnici, in unele cazuri ajungandu-se chiar la intensitati psihotice.
Declinul psihic se manifesta la nivel cognitiv, afectiv si comportamental. Modificarile cognitive sunt printre cele mai importante conditii medicale ale batranetii, cu impact asupra calitatii vietii si asupra anturajului. Ele pot fi stadializate in functie de intensitate. Astfel, in mod normal pot sa existe acuze subiective de scadere a randamentului intelectual, cu dificultati tipice de evocare a numelor si de localizare a unor obiecte. Ulterior apare un declin usor, cu simptome discrete, dar vizibile pentru cei din jur: probleme de orientare in locuri nefamiliare, concentrare dificila, dificultati manifeste in gasirea unor nume sau cuvinte, tendinta de a uita ceea ce tocmai s-a spus. La acest nivel, se recomanda monitorizarea periodica, deoarece in multe cazuri evolutia poate fi spre instalarea unei demente. In plan afectiv, persoanele varstnice traiesc suficient de des sentimente negative determinate de situatiile noi carora trebuie sa le faca fata. Pana la un punct, tristetea, nelinistea, ingrijorarile sunt considerate firesti in efortul de adaptare. Insa in momentul in care intensitatea si durata acestor trairi atrag atentia devenind probleme in sine, se impun masuri pentru evaluarea si ameliorarea lor. Varstnicii isi restrang de obicei activitatile, fapt datorat in mare masura unor limitari de ordin fizic ce scad capacitatea de efort si mobilitatea. Campul lor de interese si preocupari se ingusteaza, concentrandu-se adesea pe domeniile de interes si vizand perfectionarea si aprofundarea lor. Exista o necesitate a unui cerc existential bine definit, controlabil. Schimbarile sunt fie refuzate, fie acceptate cu o anxietate puternica.
Pensionarea echivaleaza cel mai adesea cu retragerea din viata profesionala. Exceptie fac persoanele care au activitati de asa natura incat pot activa inca mult timp dupa pensionarea oficiala. Uneori, iesirea din ritualul unui serviciu e privita ca un lucru benefic, ca o ocazie de indeplinire a unor dorinte pentru care niciodata nu s-a gasit destul timp, moment binemeritat de odihna dupa ani lungi de munca. Alteori insa, pensionarea inseamna renuntarea la adevarate ancore existentiale, mai ales la cei care au fost foarte dedicati profesiei lor, care si-au organizat mereu timpul in functie de un orar de munca si acum se gasesc in fata unor ore intregi libere cu care nu stiu ce sa faca. Pot sa apara sentimente de inutilitate, necesitatea de regandire a sensului propriei existente si de descoperire a unor noi surse de satisfactie. Un alt factor cu impact negativ specific il reprezinta scaderea veniturilor, mai ales in conditiile socio-economice actuale, cand a fi pensionar echivaleaza practic cu a te integra intr-o categorie defavorizata.
O alta caracteristica a varstei a treia o reprezinta reajustarea rolurilor. Astfel, renuntarea la rolul profesional inseamna deseori o reevaluare a celui de partener de cuplu, o sansa in redescoperirea celuilalt, desi nu mereu vazuta in acest sens pozitiv. Acum exista destul timp pentru noi planuri si interese comune si pentru o reorganizare armonioasa a vietii in doi. Dificultatea apare cand efortul necesar pare prea mare comparativ cu beneficiile (deseori semn al unor disfunctionalitati anterioare in viata maritala). Din pacate insa, dar tipic acestei etape, intervine un alt eveniment cu rasunet deosebit de grav: pierderea partenerului de viata. Chiar daca exista sustinerea celorlalti membri ai familiei si a prietenilor, sentimentul de singuratate si abandon este coplesitor, partenerul de viata fiind o sursa principala de suport afectiv – emotional si material, un ajutor si companion in viata de zi cu zi, ce cu greu poate fi suplinit de altcineva. Frecvent, persoanele vaduve ajung sa treaca prin depresii de lunga durata. Exista statistici ce estimeaza ca decesul unuia dintre soti este urmat in 50% cazuri de disparitia celuilalt in cursul anului urmator.
Ruperea relatiilor cu colegii de serviciu, scaderea libertatii de miscare, boli ce afecteaza persoanele din cercul de prieteni si ulterior decesul acestora determina implicit o restrangere importanta a rolului social, ceea ce contribuie la intretinerea sentimentului de singuratate si izolare.
In interiorul familiei, varstnicul ca si parinte nu mai are aceleasi atributii ca in etapele anterioare. Scade implicarea sa in viata copiilor, suportul acordat acestora. Copiii, ajunsi oameni in toata firea, desi uneori asculta sfaturile parintilor, rareori le considera utile. Mai mult decat atat, se pune sub semnul intrebarii capacitatea parintilor de a decide in chestiuni simple ce tin de viata lor. In incercarea de a le fi cat mai mult de ajutor, copiii ajung sa isi transforme din ce in ce mai mult proprii parinti, batrani, in niste copii (infantilizare), lucru ce contribuie la accentuarea imaginii de sine negative, sentimentelor de neputinta si inutilitate si genereaza conflicte intrafamiliale.
Un rol specific perioadei este rolul de bunic. Sunt multe familii in care bunicii joaca un rol foarte important in cresterea nepotilor, indeosebi la varste cuprinse intre 50 si 65 de ani. A fi bunic poate avea numeroase valente pozitive: o prelungire a rolului parental prin grija, suportul, educatia oferita tinerelor vlastare; beneficii legate de satisfactia de a avea un statut important pe langa proprii copii si de a le fi inca de folos; o legatura emotionala ce satisface nevoia de a da si de a primi dragoste si afectiune. Atunci cand limitele acestui rol sunt insa depasite, cand apare neglijarea propriilor probleme fizice si psihice prin concentrarea atentiei asupra nepotilor, cand se uita de restrangerea posibilitatilor acestor persoane din cauza specificului varstei, atunci a fi bunic devine o sarcina greu de indeplinit, o presiune ce afecteaza suplimentar declinul.

Cum ajutam o persoana draga ajunsa la varsta a treia si cum ne ajutam pe noi cand ajungem acolo?
O batranete frumoasa, cu o stare cat mai buna din punct de vedere biologic si psihic este rezultatul unui cumul de factori genetici, caracteriali, autobiografici. Esentiala este o atitudine activa fata de propria viata, adoptarea si mentinerea unui mod sanatos de a trai, cu implicare constienta in activitati de interes, bine organizate.
Aceasta mai inseamna construirea unei retele de suport social cat mai extinse, formate atat din persoanele din familie cat si din fosti colegi, prieteni si cunostinte, rod al recunoasterii propriei valori.
In plus, in castigarea echilibrului trebuie castigate lupte grele de acceptare a “tradarii corpului”, de intelegere si integrare a limitarilor fizice inerente varstei a treia.
Schimbarile nu sunt benefice la acest moment, de aceea ele sunt analizate si cantarite cu grija – schimbarea locuintei, a orasului, internarile (chiar si de scurta durata), o persoana de ingrijire angajata sa fie mereu acolo – toate acestea supun varstnicul unui efort extrem de mare de adaptare si rareori sunt acceptate fara consecinte ulterioare. Bineinteles, fiecare situatie in parte are caracteristicile ei, de aceea avantajele si dezavantajele se evalueaza in mod particular (de exemplu, sunt situatii cand institutionalizarea unei persoane in varsta este preferabila, in ciuda stresului imediat: mari deficite fizice, necesitatea unei supravegheri permanente, dorinta celui direct implicat de a avea in preajma oameni de aceeasi varsta spre a-si gasi interese asemanatoare etc).

Din punct de vedere psihologic, cea mai mare provocare a varstei a treia este reprezentata de confruntarea cu ideea mortii. Atitudinile in fata acestui punct final si inevitabil al existentei difera foarte mult in cursul vietii, de la ignorarea completa in perioada copilariei pana la acceptare in batranetea tarzie. Daca o lunga perioada moartea este vazuta ca “ceva ce se intampla altora”, trecerea anilor o transforma intr-o preocupare din ce in ce mai importanta, constientizarea realitatii sale fiind astfel tot mai acuta. Pentru a ajunge la acceptarea ideii de moarte, se trece prin cateva stadii considerate clasice si inevitabile: socul, negarea, furia, depresia si acceptarea. Doar atingerea ultimului stadiu readuce starea de echilibru si liniste interioara, de aceea, de multe ori, e utila ghidarea persoanelor varstnice pentru traversarea cat mai usoara si mai rapida a acestor etape, dincolo de care viata isi recapata sensul, chiar daca e finita.

Bibliografie:

G. Sion – Psihologia varstelor, Ed. Fundatiei Romania de Maine, 2007
B. J. Sadock, V. A. Sadock – Manual de buzunar de psihiatrie clinica, Ed. Medicala, 2001
M. Lazarescu – Indreptar de psihiatrie, Ed. Helicon, 1995