VIATA E UN DESEN - CREIONAT DE ACTIUNI SI GANDURI, COLORAT DE EMOTII
Calea Dorobantilor 14-16 (Cluj City Center) Cluj-Napoca
Telefon
0745 585458
Luni - Vineri
10.00-18.00
Close
Calea Dorobantilor 14-16 (Cluj City Center) Cluj-Napoca
Telefon
0745 585458
loredana.suatean@psihiatrie-psihologie.ro
Luni - Vineri
10.00-18.00
Psihiatrie

Psihiatrie

Psihiatria este o specialitate medicala distincta, centrata pe investigarea, diagnosticarea, tratarea si urmarirea in evolutie a tulburarilor psihice.

  • examinare psihiatrica- ~Spre deosebire de alte specialitati medicale, in psihiatrie principalele tehnici de examinare sunt observatia si interviul, deoarece simptomele psihice sunt manifestari anormale in planul trairilor afective, cognitiei si comportamentului, ce nu pot fi obiectivate si cuantificate decat in acest mod. Interviul are drept scop acumularea de informatii, pe baza carora medicul poate trece la etapa urmatoare, cea de diagnosticare. Desi aparent nu este decat un dialog, acesta este condus astfel incat sa se obtina un tablou cat mai complet. ~Interviul psihiatric include doua etape, anamneza (antecedente personale si familiale, date despre contextul social, familial si profesional, identificarea acuzelor principale si evolutia acestora in timp) si examenul starii psihice prezente (imagine de ansamblu, expresie emotionala, functii cognitive etc). Ori de cate ori este posibil se incearca completarea cu informatii de la rude sau alte persoane apropiate.
  • diagnosticare- ~Pornind de la ansamblul de date obtinut in urma examinarii, medicul stabileste un anumit diagnostic (de etapa sau final), incadrand boala intr-o categorie pe baza simptomelor si semnelor prezente. In procesul de diagnosticare se folosesc criterii conform unor sisteme de clasificari internationale. ~Desi nu exista in practica curenta examene de laborator sau alte investigatii paraclinice care sa sustina majoritatea diagnosticelor psihice, in multe situatii se impun analize complementare pentru a se face diferenta intre patologia mentala si cea organica si pentru a vedea daca si cum acestea se pot intrica. ~Precizarea unui diagnostic orienteaza terapia si permite estimari privind evolutia. Exista insa un mare dezavantaj, acela de a vedea diagnosticul ca pe o eticheta pusa pacientului, ceea ce uneori creste dificultatile persoanei respective- prin fine mecanisme psihologice “eticheta” seteaza comportamentul, la aceasta adaugandu-se uneori reactia anturajului care, direct sau indirect, poate avea o influenta negativa. Pentru a evita un astfel de neajuns, consider ca orice pacient trebuie consiliat cu multa atentie si rabdare.
  • stabilirea schemei de tratament- ~Este o etapa in care medicul opteaza, individualizat, pentru un plan terapeutic, tinand cont de specificul fiecarei situatii. Acest plan trebuie explicat in detaliu pacientului. De asemenea e de dorit sa fie prezentate si variante alternative ale planului initial schitat de medic. Se discuta beneficiile si riscurile fiecarui medicament (ce ratiune sta la baza alegerii respective, care sunt efectele pozitive si reactiile nedorite posibile, modul de administrare, dozele- fixe/ crescatoare/ descrescatoare etc)
  • evaluare periodica- In domeniul psihiatriei, consultatia de control este foarte importanta, deoarece schemele (cel putin cele de la initierea unui tratament) necesita revizuiri si readaptari periodice, in functie de evolutia simptomatologiei. Exista o mare variabilitate individuala in raspunsul la produsele farmacologice cu care se lucreaza in aria psihica, motiv pentru care evaluarile sunt o necesitate, desi nu pot fi impuse. Din pacate nu exista un medicament perfect al fiecarei tulburari, de acea drumul spre vindecare nu este intotdeauna unul drept, pe panta continuu ascendenta.
  • consiliere psihiatrica- ~Mai mult decat in orice alt sector medical, consilierea psihiatrica ar trebuie sa fie o regula de aur. Povara de a avea o tulburare mentala este una foarte grea- din cauza prejudecatilor, din cauza faptului ca nu e “ceva” ce se poate “vedea la analize”, din cauza ca de multe ori pare a nu avea nicio logica, din cauza faptului ca afecteaza omul in foarte multe domenii in care activeaza. ~Consilierea vizeaza oferirea de explicatii pertinente despre ce inseamna un anumit diagnostic, despre posibile etiologii, despre modalitati de interventie, despre impactul asupra vietii. Mai mult, consilierea urmareste relativizarea si nuantarea lucrurilor, astfel incat la sfarsitul consultatiei pacientul sa nu iasa din cabinet doar impovarat cu un diagnostic si cu o prescriptie medicamentoasa. Cred ca niciodata nu se pune o reteta in mana unui pacient fara a-i pune si un strop de incredere si speranta in suflet….