VIATA E UN DESEN - CREIONAT DE ACTIUNI SI GANDURI, COLORAT DE EMOTII
Calea Dorobantilor 14-16 (Cluj City Center) Cluj-Napoca
Telefon
0745 585458
Luni - Vineri
10.00-18.00
Close
Calea Dorobantilor 14-16 (Cluj City Center) Cluj-Napoca
Telefon
0745 585458
loredana.suatean@psihiatrie-psihologie.ro
Luni - Vineri
10.00-18.00
Gerontopsihiatrie

Gerontopsihiatrie

Varsta a treia poate reprezenta o etapa a vietii incarcata cu emotii pozitive, liniste si energie, fiind presarata cu bucurii specifice acestei perioade. In acelasi timp, varsta a treia sau perioada de batranete poate insemna confruntarea cu diferite probleme, trairea unor emotii sau stari negative.

Acest lucru este rezultatul atat a modificarilor degenerative biologice, naturale, normale care au loc la nivelul creierului (reducerea activitati neurotransmițătorilor precum dopamina, serotonina, noradrenalina, acetilcolina, GABA, glutamat etc, substante chimice care asigura transmiterea impulsurilor nervoase intre neuroni), cat si a schimbarilor din planul interpersonal (noi roluri in familie) si cel profesional (tranzitia de la viata activa la pensionare).

Toate aceste aspecte se reflecta in modul in care persoana se percepe pe sine si lumea din jur. Astfel, efectul cumulativ al acestor factori se traduce prin modificarea cognitiilor, emotiilor sau comportamentelor.

Prin urmare probleme precum, diminuarea memoriei, atentiei sau a capacitatii de invatare, deprimarea sau iritabilitatea, agitatia psihomotorie sau insomnia, anxietatea sau frustrarea sunt caracteristice acestei perioade.

Pentru a veni in intampinarea acestor probleme sau pentru a oferi suport in cazul in care acestea s-au instalat deja, gerontopsihologia, respectiv gerontopsihiatria utilizeaza tehnici specifice de interventie , tehnici care si-au dovedit eficienta in tratarea sau ameliorarea diferitelor simptomatologii.

Leave a Reply