VIATA E UN DESEN - CREIONAT DE ACTIUNI SI GANDURI, COLORAT DE EMOTII
Calea Dorobantilor 14-16 (Cluj City Center) Cluj-Napoca
Telefon
0745 585458
Luni - Vineri
10.00-18.00
Close
Calea Dorobantilor 14-16 (Cluj City Center) Cluj-Napoca
Telefon
0745 585458
loredana.suatean@psihiatrie-psihologie.ro
Luni - Vineri
10.00-18.00

Fericire

“Esti fericit?”. Un zambet trist si oarecum superior insoteste adesea raspunsul: ” Ce gluma e asta? Nu exista asa ceva. Fericirea e o fantezie a oamenilor naivi (…ca sa nu spun prosti)”.

Cum eu ma consider, de multe ori, un om fericit, raspunsul ma intriga. Asa incat, hai sa vedem in DEX.

“Fericire = stare de multumire sufleteasca intensa si deplina”

De ce atunci cei mai multi oameni nu se recunosc ca fericiti? De ce in propria definitie a fericirii se include criteriul duratei? “Intens si deplin” poate insemna foarte bine 10 secunde, 10 minute, 10 zile. Sau la fel de bine 7 secunde, 7 minute… Sau la fel de bine 11 secunde, 11 minute…

Da, stiu. Dincolo de definitia clara, fiecare isi asociaza dupa cum doreste cuvantul cu starea a carui incarcatura o cuprinde. Dar nu-i asa ca daca nu ne-am gandi ca fericirea ar trebui sa fie (aproape) eterna, toti ne-am putea considera fericiti din cand in cand? De ce incapatanarea de a fi nemultumiti, de a cauta motive de suparare, de a rade trist si oarecum superior: ” Ce gluma e asta?…” Magnetismul negativitatii, cautarea fisurilor din “bine”, preocuparea devenita obsesie in a gasi in orice secunda frumoasa o pata – ce rost au? A fi nefericit sa fie un titlu de glorie? … Multumesc, pentru mine nu.